Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta opp boliglån og hvor mye kan jeg låne?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no Jeg er en jente på 19 år som vurderer kjøp av bolig. Mine foreldre skal selge huset sitt, og jeg og min samboer vurderer å kjøpe dette. Han er 28 år og har en sønn på 6. Jeg går for tiden siste året på studiespes og begynner til høsten på lærerhøyskolen desentralisert (altså at jeg tar studiet over nett). Min smaboer jobber periodevis på fiskbruk og ellers som snekke, og jeg begynner i fast stilling på skolen til høsten. Det jeg da lurer på er hvilken muligheter har vi for lån o.l? Boligen vi vurderer å kjøpe koster 1 100 000. Er det mulighet for at jeg kan ta opp lån i mitt navn eller er jeg for ung? Må jeg/vi eventuelt ha en stor egenkapital?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er myndig og kan bestemme over deg selv. Dermed kan du ta på deg ansvaret ved å ta opp et lån. Myndighetene stiller krav om oppspart egenkapital ved lån til kjøp av bolig. I utgangspunktet kreves det at du har spart opp 15% av kjøpesummen. Hvis huset du ønsker å kjøpe koster kr 1 100 000,- er altså kravet at du har spart om minimum kr 165 000,-. Siden det er foreldrene dine som eier huset i dag, kan det være at banken vil vurdere den reelle markedsverdien for huset høyere. Jeg vil anbefale deg at du møter opp i banken din sammen med samboeren og foreldrende dine, og hører hva banken sier og hvordan de vurderer saken.

Dere har også mulighet til å søke boligkontoret i kommunen om startlån til toppfinansiering av kjøpesummen. Startlånet kan brukes til å dekke egenkapitalkravet. Startlånet er forbeholdt vanskeligstilte på boligmarkedet. Det kreves ikke egenkapital for å få startlån, men dere må kunne dokumentere at dere har evne til å betjene de samlede utgiftene. I kontakten med banken din kan du si at du vil søke om startlån til dekning av egenkapitalkravet og høre hvor mye grunnfinansiering banken er villig til å gi dere. Deretter kan du ta med lånetilsagn eller evt. avslag på søknad om boliglån til boligkontoret, og søke startlån til hele eller deler av kjøpesummen der.

Lykke til!


Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra