Hopp til hovedinnholdet

Jente, 14, skader seg selv ved å kutte seg, ønsker å fortelle mama

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år. Jeg har kutta meg selv og tørr ikke si det til mamma. Jeg vet absolutt ikke hva jeg skal gjøre. Det er snart sommer og sol, arrene mine vil vise? Vet dere noen måte jeg kan si det på? Grunnen til at jeg kutta meg var for jeg følte meg alein. Som at ingen brydde seg om hva jeg gjorde at jeg betydde ingenting.. jeg vet ikke hvorfor jeg var så dum. Det er nesten ingen som vet om at jeg har kutta meg selv unntatt bestevenninen min. Mange sier at det er teit osv. Men det hjalp jo mot smerten som jeg hadde da. Å nå er ting bedre vet ikke hvorfor jeg var så dum. Teit tenker jeg nå.. dom.. vet ikke helt. Bare pliss hjelp meg. Vil ikke såre mammaen min. Hun er der alltid for meg uansett hva. Bare jeg som var dum. Pliss.. jeg tørr ikke bruke noe kort armer eller noe lenger. Alt er mye bedre nå å jeg har det bedre. Bestevennen min støtter meg og alt. Jeg bare vet ikke hva jeg skal gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til ung.no! SÅ flott at du øsnker å fortelle moren din at du har kutta deg selv. Og så flott at du allerede har fortalt det til venninnen din og at du finner støtte i henne! Det er viktig å ha noen der for seg!

Jeg lurer på, du sier at du har kutta deg. Betyr det at du ikke gjør det lenger? Eller at du prøver å ikke gjøre det lenger? Jeg synes jo også at det er veldig flott at du har tenkt på hvorfor du har kutta deg selv. Og du føler at du ikke har det sånn lenger, men at ting er bedre, og du ser fremover.

For noen kan det funke å få litt hjelp til å fortelle det hjemme. Du kan for eksempel begynne med å gå til helsesøster på skolen din og fortelle det til henne. Hun kan muligens hjelpe deg enten ved å være tilstede når du forteller det til moren din, for eksempel at dere kan møtes på skolen og hun kan hjelpe deg å fortelle det til moren din.

Eller du kan fortelle det til moren din på egenhånd. Skriv det ned i et brev du gir henne, eller vis henne en utskrift av det du har skrevet her eller noe. Du vil nok få noen reaksjoner når du forteller henne det, uansett hvordan du velger å gjøre det. Noe annet ville kanskje vært rart?! Og det kommer kanskje til å være reaksjoner i "alle" varianter, både gråt, sinne, redsel osv. Men jeg kan tenke meg, ut ifra hvordan du snakker om moren din, at hun etter at ting har "lagt seg" litt, vil være veldig takknemmelig for at du er åpen med henne og forteller henne at du har (hatt) det vondt. Kanskje kan det hjelpe deg veldig å få støtte fra henne akkurat i dette!?

Jeg ønsker deg masse lykke til!

PS. Har lagt med noen artikler nedenfor som kan være verdt å lese gjennom også?!

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skilsmisse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skilsmisse